We moesten op een woning een eindbod doen. De Onderhandelmakelaar zou hierin kunnen helpen als aankoopmakelaar. In de praktijk zijn ze echter meer een doorgeefluik, goede adviezen zijn moeilijk te krijgen. Het is namelijk geen echte aankoopmakelaar zoals beweert wordt op de website. Van de makelaar die mijn eigen woning verkocht, kreeg ik meer advies. De taxateur die was ingeschakeld was weinig communicatief en gaf ook weinig advies. En let op: een door hun ingeschakelde bouwkundige maakt geen rapport op, zelfs niet als je op verzoek bij wilt betalen. Achteraf gezien hadden we het geld beter kunnen besteden, en hadden het net zo goed zelf kunnen doen. Door veel te lezen en rond te vragen, hebben we onszelf maar geadviseerd.
Het concept van de Onderhandelmakelaar kan goed werken in bepaalde regio's, maar in de huidige oververhitte markt waarin zeer snel besloten moet worden, werkt het niet. Hun prijs is gelukkig schappelijk, maar wij schakelen voortaan liever voor wat meer geld een echte lokale aankoopmakelaar in met verstand van de lokale markt, die je bij staat met goed advies.
Reactie liberoaankoop.nl:
Bij het uitbrengen van een eindbod is het voor ons erg moeilijk, zo niet onmogelijk om advies te geven over de precieze hoogte van een bod. We weten immers niet wat een andere potentiële koper gaat bieden. Wel spreken we samen met onze klant over het uit te brengen bod, verfijnen we dat en formuleren we de ontbindende voorwaarden. Hoewel we op basis van de prijs in dit geval vaak weinig kunnen betekenen, helpen we wel met het creëren van de gunfactor en de overige aankoopbegeleiding. Zo schakelen we een taxateur in voor de taxatie (en dus controle of de waarde van de woning ook daadwerkelijk overeen komt met het uitgebrachte bod), een bouwkundige voor de mondelinge meeloopkeuring en controleren we het koopcontract juridisch.