Ilonka
Afgelopen jaar heb ik met veel interesse de communicatiestudie gevolgd. Over het algemeen heb ik het als een prettig leerjaar ervaren, met een inhoud die goed aansloot bij mijn dagelijkse praktijk. De onderwerpen waren breed en relevant, wat de studie erg waardevol maakte. Een groot pluspunt vond ik de stapel boeken die we ontvingen; ze boden veel verdieping en ik weet zeker dat ik er in de toekomst nog regelmatig naar zal teruggrijpen. Toch waren er ook enkele aandachtspunten. Zo viel het me op dat er soms een mismatch was tussen de docent en het onderwerp. In die gevallen miste ik een inhoudelijke drive en werd er sterk vertrouwd op het zelflerend vermogen van de studenten. Dit uitte zich vaak in veel groepsopdrachten, die ik lang niet altijd even leerzaam vond en soms als vermoeiend ervoer. Een ander punt dat me opviel, en dat ik als opmerkelijk en enigszins zorgelijk beschouw, is dat alle docenten man waren. Slechts bij één module was een vrouwelijke docent betrokken, en zij gaf slechts één les. Dit voelt niet meer van deze tijd en deed afbreuk aan de diversiteit binnen het programma. Daarnaast vond ik het instroomproces onrustig. Omdat ik niet direct in september kon starten, begon ik eerst online met een andere groep, sloot later live aan bij een nieuwe groep en wisselde aan het einde van het jaar opnieuw. Dit zorgde voor een wat fragmentarische leerervaring. Verder viel het me op dat sommige docenten erg lang de tijd namen voor hun introductie en kennismaking met de studenten. Soms duurde dit bijna een uur, waarna er ook nog ‘pitchrondes’ volgden. Dit herhaalde zich bij meerdere lessen en haalde de vaart uit het programma. Wat ik het meest heb gewaardeerd, waren de lessen waarin veel interactie was tussen de docent en de studenten. Strategische communicatie sprong er voor mij echt uit: inhoudelijk sterk, dynamisch en met een prettige en kundige manier van lesgeven. Ik heb hier ook erg veel aan gehad in mijn dagelijkse werk en sta een stuk steviger in mijn schoenen op dit vlak dan voorheen. De locaties waren over het algemeen prima, al vond ik de laatste locatie in Maarssen wat ver uit de richting en minder geschikt. Al met al kijk ik terug op een leerzaam jaar, met zowel sterke inhoudelijke elementen als verbeterpunten voor de organisatie en didactiek.