Onze reis naar Toscane
Op maandag 15 juni 2015 staan we vroeg op en vroeg dat is half 5 in de morgen.
We moeten om 6:30 bij Gerard en Nelly zijn waar we de auto achterlaten en samen worden gebracht door de zoon van Nelly en Gerard naar de ophaalplek bij “Transferium Westraven” te worden opgehaald door de bus.
We zijn op tijd en de bus is er al.
Die brengt ons naar het verzamelpunt in Didam waar we in een andere bus verder gaan.
We zien daar Niels, een andere chauffeur, waar we al eerder een reis mee maakten
Verrassing dat hij onze reisleider wordt.
Gezellig want hij heeft altijd onderweg veel info over de dingen welke we tegenkomen.
Onderweg de nodige ruststops en file door wegwerkzaamheden.
En wegwerk is in Duitsland standaard in de vakantietijd.
We komen die avond op onze eerste stop bij hotel “Thaler Bad Häring” in Bad Häring in Oostenrijk.
(Zo heet het plaatsje en het is dus geen slechte haring wat je misschien zal denken)
We eten er lekker van en natuurlijk is het” pork” wat de klok slaat.
Vooraf een soep en een drankje erbij en na het eten een lekker toetje.
Het is vakantie dus moet kunnen.
Dinsdag 16 juni 2015
Volgende morgen weer vroeg op en verder voor de laatste 700 km.
Weer oponthoud door files en rijtijden besluit voor de chauffeur.
Maar dat rijtijdenbesluit is voor onze veiligheid en dat is een goede zaak.
Om 20 uur aankomst in Italië bij het hotel “Mizar”.
Dat is in Chianciano Terme in de streek Toscane.
Snel de koffer naar boven en eten daarna lekker naar bed.
Woensdag 17 juni 2015
Vandaag half 8 ontbijt en op weg naar Perugia en Assisi,
Mooie oude steden waar we door de gids werden geleid door dingen welke je zelf nooit zal vinden.
In Perugia werd ons verteld over de zoutoorlogen en de paus welke de huizen van de bestuurders van de stad liet afbreken en bovenop de resten zijn eigen paleis liet bouwen.
De gedeeltes van de woningen hieronder zijn nog steeds te bewonderen en dat deden we dan ook.
Indrukwekkend om dit te zien.
We zagen ook het oude stadhuis voor een deel met de hallen waar handel werd gedreven in vroeger tijd.
Ook de imposante kerk (il Duomo) natuurlijk en de Etruskenpoort (Porta Augusta).
Etrusken waren de oudste bewoners van de streek Umbrië waar we nu zijn.
En de oude stadspoort is dus heel erg oud.
Ook de geschiedenis van de oude Romeinen en het belang van de zoutwinning werd verteld.
En na hun diensttijd in het leger kregen de legionairs 7 ha land en een boerderij als pensioen.
Een colon heette dat en ze koloniseerden dus het land waar ze met pensioen gingen .
Even lunchen maar door tijdgebrek werd dat even haastig naar binnen proppen.
Daarna naar Assisi waar Franciscus van Assisi zijn orde der Minderbroeders stichtte .
(Wij hebben in Utrecht nog een Minrebroederstraat waar ze vroeger ook een vestiging hadden.)
Mooie stad ook ,dat Assisi, waar we met een beetje regen starten maar dat beetje kunnen we wel hebben.
Eerst naar de kerk waar een zuster Clarisse begraven is en die hier de orde der Clarissen stichtte.
Haar gedeeltelijk gemummificeerde lichaam is hier in de kerk te zien.
Alleen heeft men er nu een dodenmasker opgemaakt.
Je mocht geen opnames maken en dat is jammer maar ja, ook buiten is veel te zien.
En de gids vertelde alles erg goed.
We kwamen dus ook in de kerk waar Franciscus ligt en ook hier veel te zien maar geen opnames maken.
Het was intussen behoorlijk warm geworden en wij werden moe.
Vijf uur weer in de bus en nog een mooie rondrit langs het Trasimenomeer .
In het hotel even douchen en dan dineren nadat ik met Hans heb gebeld voor zijn verjaardag.
Lekker gegeten weer en daarna koffie in de bar.
En nu slapen om morgen weer om 7:30 te ontbijten.
Dan gaan we naar Siëna en nog iets
Donderdag 18-06-2015.
We staan op om kwart voor 7 want we hebben een lange dag voor de boeg.
De rit gaat naar San Gimignano en Siëna.
We pikken de gids Anna op die ons allerlei mooie gebouwen en kerken laat zien.
Anna vertelt mooie verhalen en neemt ons mee langs alle moois.
Pleinen en oude stadspoorten volop.
Enkelen willen nog op eigen gelegenheid dingen doen en dat is oké maar wel op tijd bij de bus terug zijn want er is nog veel te doen vandaag.
Ieder is op tijd behalve 1 dame die meer dan een uur zoek is .
En de bus mag maar een paar minuten staan op deze plek.
Dus we hopen dat het goed komt!
Na veel zoeken is ze terecht en kunnen we bijna 2 uur later naar Siena vertrekken.
Ook hier laat de gids ons veel dingen zien en beleven.
Het grote plein (Piazza del Campo) waar de wijken van de stad paardenraces( Palio) tegen elkaar houden.
Prachtig om te zien alleen jammer dat er markt is want het is nu erg druk.
Gelukkig is nu wel ieder op tijd terug en kunnen we van de gids afscheid nemen en op weg naar het hotel.
Waar we om half 8 na een lekkere douche aan tafel kunnen gaan met behalve Nelly en Gerard ook Sjaak en Mia.
(elke avond dikke pret met ons zessen.)
Daarna nog even koffie in de bar en languit op bed rusten voor de dag van morgen.
We zien wel wat dat brengt want we gaan naar Rome.
Vrijdag 19 juni.
We zijn weer vroeg op want we gaan naar Rome vandaag.
Na een lekker ontbijtje gaan we dan nog even de spullen op de kamer halen.
Dan kunnen we in de bus en vertrekken.
Twee en half uur later zijn we er dan.
De gids ( Moniek ) wordt opgepikt onderweg en de sightseeing kan beginnen.
Er wordt rondgereden en heel kort iets verteld over wat je ziet.
Maar je ziet minder dan ik had gehoopt.
Langs het Colosseum maar het Forum Romanum zag ik niet op de route.
Gelukkig vorig jaar wel gezien
Enkele kerken gepasseerd maar weinig uitleg vond ik.
Toen er uit bij de Trevi-fontein die nog steeds in de steigers staat.
Beetje uitleg en 20 minuten de tijd om te eten en te plassen.
Verder maar weer naar het Pantheon waar ook een heel klein verhaaltje werd verteld over wie het heeft gebouwd.
En over de obelisk welke er voor staat.
Maar niet naar binnen terwijl dit wel gratis kan.
We lopen weer een stukje naar het Piazza Navona en hoorden een verhaal over de bouwer van de kerk en de bouwer van de fontein welke elkaar niet mochten.
Er zijn op dit eeuwenoude plein 3 prachtige fonteinen.
Over de brug langs het gerechtsgebouw waar de bus ons opwacht.
We rijden langs de Engelenburcht waar we horen dat er een engelenbeeld op het dak staat.
Maar dat zagen wij ook wel en die hadden we vorig jaar ook uitvoeriger gezien.
We reden de parkeergarage van de St. Pieter in en met de roltrappen naar de ingang bij het plein.
Op eigen gelegenheid de kerk in want de gids ging er vandoor.
Lekker makkelijk verdiend zo!
Marga en ik haalden nog even een sjaal bij de kiosk want met blote schouders kom je niet de kerk in.
Na een half uurtje in de rij ( wat meevalt) mochten we naar binnen maar wel door de detectiepoortjes als op een vliegveld.
Jammer maar het is nodig.
Enkele personen uit onze groep mochten er niet in omdat niet volgens de voorschriften gekleed waren.
Maar ja, dat kun je weten dus eigen schuld dikke bult.
Binnen was weer genoeg te zien al was het voor de 2e keer en bovendien is er met mijn nieuwe video veel mooier te filmen.
Na een uitgebreid bezoek gaan we naar buiten waar we Nelly en Gerard weer zien.
Eerst maar naar een cafeetje om te plassen en wat te drinken.
Want als er iets uitgaat moet er ook weer iets in natuurlijk.
Beetje prijzig 7 euro voor een biertje maar zo gaat dat bij een attractie in de buurt.
Dan maar naar de garage waar de bus staat te wachten.
Weer 2,5uur rijden naar ons hotel en even een lekkere douche voor we gaan eten om 20uur.
Toscaanse avond dus streekgerechten.
Soep, pasta, salade, hoofdgerecht en dessert en dat elke avond.
Maar wel elke avond weer anders en erg lekker bovendien!
Sjaak lust het niet zo want die is meer van de gestampte pot.
Mia lust het wel en we hebben weer veel schik met ons zessen.
Zeker als er een worst aan een stokje bij het eten komt waar de nodige commentaren worden op geleverd.
Dan nog even naar de bar voor een koffie zoals elke avond.
En dan op bed uitrusten en morgen wat uitslapen want om half tien pas weg.
Wat een luxe.
Zaterdag 20-06-2015.
Na weer een uitgebreid ontbijt zitten we om half 10 kant en klaar in de bus.
We rijden naar Castiglione LagoTrasimeno. leuke plaats, mooie dingen gezien.
Daarna in Montepulciano ( en dat is ook een leuke plaats) dingen gekocht.
Vervelende sandwichman. Moeilijk met koffie maar het smaakt allemaal lekker.
Bijtijds terug dus net op tijd in de bus terug.
Gezellig aan de bar en gegeten in ons hotel .
Morgen Florence
Zondag 21-06-2015
We gaan na een voor ons laat ontbijtje op weg naar Florence of Firenze zoals de Italianen het zelf zeggen.
Onderweg wordt gestopt bij een meetingpoint waar Niels een vergunning moet halen om ons in de stad te mogen afzetten en wij even een sanitaire stop kunnen maken.
Dan rijden we verder om de gids op te pikken onderweg verteld zij van alles.
Ze verteld over de invloed van de familie de “Medici” op de stad en het leveren van belangrijke magistraten , bestuurders en pausen.
We stappen later uit de bus en spreken een tijd af om weer opgehaald te worden.
Verder lopen met de gids door de stad die zo onderhand behoorlijk warm begint te worden.
We zien de paleizen en kerken en de kathedraal.
Maar het is erg druk in de stad met groepen toeristen dus de aandacht kan moeilijk gegeven worden want je moet onderwijl erg opletten voor zakkenrollers.
Weer verder en naar de Ponte Vechio waar de adel uit die tijd niet met het gewone volk op straat wenste te lopen en op de oude brug alleen maar goud en dure winkels mochten en mogen bestaan.
Had me van de Ponte Vechio meer voorgesteld maar ja, je moet hem gezien hebben natuurlijk.
We werden door de gids alleen gelaten en we willen een hapje eten.
We zoeken een terras op en bestellen pizza’s.
Wat drinken erbij en we willen de rekening.
Maar die klopt niet want er staat meer dan besteld.
Signor , es non correcto.
Het wordt gecorrigeerd en we gaan weer verder.
We lopen nog naar diverse plekken en er wordt veel gefilmd en gefotografeerd natuurlijk maar de vermoeidheid slaat toe.
We willen nog wat drinken en dan richting oppikplek.
We zien een aardig terras wat er niet te duur uitziet.
Nelly heeft een ijsje bij zich van een andere zaak en die mag ze niet bij ons aan tafel opeten.
Logisch eigenlijk wel.
Wij nemen een biertje en tonic.
17 euro is ook weer knap betaald maar ja, het is wel zo.
We zakken af naar de oppikplek.
Zou 10 minuten lopen zijn maar het is bijna een half uur.
Er zijn er al meer van het gezelschap en even later komt Niels met de bus aan.
We stappen er in en rijden nog naar een mooi panoramapunt voor wat laatste foto’s.
Dan snel naar het hotel waar we douchen en gaan dineren.
Kip vandaag met soep, pasta en salade voor en een stuk gebak toe.
Dit alles met een lekker wijntje erbij.
Na het diner lopen we nog even naar het pleintje om de hoek dan koffie in het hotel en naar bed.
Morgen nog naar Orvieto en ‘s middags vrij om in te pakken en relaxed een ijsje te eten.
Maandag 22-06-2015.
Vandaag niet zo vroeg op want er was maar 1 bezoek op het programma.
Dus half 9 ontbijt en daarna in de bus om naar het mooie plaatsje Orvieto te gaan.
Het ligt boven op een bergtop en daar mag onze bus niet komen.
Dus die werd geparkeerd buiten de stad en we willen verder met een roltrap omhoog.
Maar die deed het niet.
En na de roltrap zouden we met een tandradbaan verder gaan maar die was defect.
Dus werden we met een andere bus tot op het dorpsplein vervoerd bij de kathedraal . Il Duomo di Orvieto
Vandaar konden we onszelf vermaken tot we weer naar beneden moesten.
Eerst maar even de kathedraal van buiten en van binnen bekijken.
Want ondanks dat we er deze vakantie vele hebben gezien kun je deze toch niet overslaan.
Zeker omdat elke Italiaanse plaats claimt de mooiste te hebben.
Hij was inderdaad mooi maar niet spectaculair te noemen.
We hadden gedacht nog een aparte kapel te zien maar dat was de kapel in de kerk zelf.
Dan maar verder de stad in en na een poosje video- en foto opnames hadden we toch wel weer trek in iets lekkers.
Dus panini’s en drinken op een terrasje.
Lekker relaxed is dat en alles trekt aan je oog voorbij.
Na een poosje gaan we weer de zijstraatjes in en maken de ene na de andere opname.
We willen weer terug naar de Dom en ik vraag aan een inwoner van de stad met mijn 2 woorden Italiaans de weg naar Il Duomo.
Hij legt het uit maar gaat voor de zekerheid met zijn scooter voor ons uit rijden en wacht bij elke hoek tot wij er zijn.
Mille Grazzie dus meneer!
We gaan terug naar het plein bij de kathedraal en wachten op de bus naar beneden.
Dat werd persen om erbij te kunnen en voor de deur dicht kon moest iedereen eerst uitademen.
De rit eindigt beneden en het laatste stuk moet weer gelopen want de roltrap is nog steeds defect.
We komen terug bij Niels en we wachten op de laatste passagiers en dan gaan we weer rijden naar ons hotel.
Niet over de snelweg maar Niels rijdt binnendoor waar we van het mooie Umbrië en Toscane kunnen genieten.
Even een heel korte stop voor een foto van het landschap .
Verder door de dorpjes waar Niels ons info over geeft via de geluidsinstallatie.
Dat heeft hij trouwens de hele reis al gedaan want hij bereidt zich altijd goed voor.
We komen terug bij het hotel en we gaan nog even een ijsje eten bij het pleintje met de fontein.
We lopen nog wat verder voor een wijntje maar er is bijna niets open dus dat doen we maar bij het hotelterras.
Dan de koffer vast inpakken en douchen en omkleden.
Alles smaakt weer geweldig net zoals iedere dag.
Niels heeft een mandje laten rondgaan om daar een fooi voor het personeel mee op te halen.
Tussen het hoofdgerecht en dessert zal het aan de kok worden aangeboden maar het is voor het hele personeel bestemd.
Mevrouw Snijder (ruim in de 80) zal het aanbieden omdat ze vloeiend Italiaans spreekt.
Na de speech en het aanbieden krijgt ze een donderend applaus.
En als ze aan ons de vertaling geeft nog een keer.
Het was weer zeer geslaagd.
Na het diner nog even naar de bar voor koffie
Napraten met Mia en Sjaak ook weer gezellig
En dan naar boven en verder met de koffer en nog even bijkomen voor het slapen.
Morgen is het weer vroeg dag.
Dinsdag 23 juni 2015
We staan heel vroeg op want we hebben veel kilometers voor de boeg vandaag.
We rijden naar Wörgl in Oostenrijk.
En we slapen in hotel Schächtnerhof in de binnenstad.
Moeilijk parkeren met de bus maar het lukt.
Even naar de kamer en dan een biertje en diner.
Ook weer erg lekker natuurlijk.
En dan maffen want de laatste rit morgen wordt een hele lange.
Woensdag 24 juni 2015
Vandaag de laatste rit die ook het langst is.
Kwart over 5 op want 6:15 eten en 6:45 rijden met de bus
Ik klop nog even bij de 2 Indische dametjes op de deur want ze waren bang zich te verslapen.
We zaten al te ontbijten maar ze waren er nog niet.
Dan maar terug naar boven en weer kloppen en nu gaven ze antwoord.
Nog even een plas en dan in de bus op weg naar Nederland.
Pauzes worden strak aan de tijd gehouden en ieder houdt zich ook aan de afspraken.
Maar ondanks dat wordt de rijtijd voor Niels te lang.
Een collega-chauffeur rijdt ons tegemoet met een personenauto en bij Dortmund wisselen we van chauffeur.
Tegen half 8 zijn we weer in Didam waar we in restaurant “juffrouw Tok “ het afscheidsdiner hebben.
Prima maaltijd en een leuke afsluiting van de reis.
Niels komt nog een praatje maken aan de tafel.
We nemen afscheid van de mensen en lopen naar de pendelbus.
Op naar Utrecht waar de dochter van Gerard en Nelly ons weer oppikt en naar De Meern brengt waar onze auto staat.
Koffers er in , afscheid van Nelly en Gerard en naar Vleuten.
Slapen in je eigen bed is toch ook weer fijn.
Marga en Henk
Welke reis heeft u gemaakt?
ons sterke punt was de chauffeur Niels en het verblijf in hotel Mizar.
Het bevreemd me wel dat er alleen ruimte is voor sterke punten want er zijn duidelijk punten voor verbetering vatbaar. Maar die wilt u denk ik niet weten anders was ook daarvoor wel een ruimte aanwezig.