De ketel lijkt me prima geplaatst. Maar: de oude pijp zit er nog, de nieuwe pijp is niet gemonteerd - hij staat in de schuur. Zolang de nieuwe niet geplaatst is, treedt de garantie niet in werking - heb ik begrepen.
Omdat er rond het gat waar de pijp door moet een plaatje asbesthoudend materiaal zit, oordeelde de monteur (op basis van uitgangspunten van Feenstra) dat de pijp niet vervangen kon worden. Zorg voor gezondheid van medewerkers en bewoners in de omgang met asbest is natuurlijk prima en ernstig van belang. Maar hier is naar ons oordeel een onnodig rigide standpunt ingenomen. Het gat is ruim gezaagd. De zaagrand is niet glad, daar is dus inderdaad voorzichtigheid geboden. De rest van het materiaal is wel glad, hechtgebonden. Rondom de pijp is er echter gemiddeld zo'n 15mm ruimte, zodat het niet nodig is om een pijp schrapend langs het materiaal te trekken.
Met in acht nemen van de zorg voor veiligheid en met zorgvuldig handelen is het verwijderen van het asbestmateriaal in deze specifieke situatie niet nodig - en wordt ook ontraden als het niet strikt noodzakelijk is. Die strikte noodzaak is wat mij betreft niet aanwezig. Omdat het asbest vast zit, grotendeels hechtgebonden is, men hoeft niet te boren of te zagen en men hoeft niet in contact te komen met de zaagrand. In uiterste behoedzaamheid zou men kunnen besluiten de zaagrand veiliger te maken met ducktape bv. (door mij aan te brengen). NB. Uw bedrijf was deze mening trouwens zelf ook toegedaan toen de nu verwijderde ketel werd geplaatst. Dat was in 2006 en ook toen was de zorgvuldigheid rond asbest zeker al een punt van aandacht.
In telefonisch overleg met uw medewerker de heer van Barneveld is het standpunt van Feenstra naar voren gebracht. Hij kon mij niet overtuigen. Wellicht is voor u van belang om detailfoto's van de pijp- en gatsituatie te ontvangen, om een feitelijke basis te hebben voor een heroverweging. Waar kan ik die heensturen?