In het begin van de cursus ‘Effectief Communiceren’ kom je er al snel achter dat je continue communiceert met je omgeving, ook al denk je dat dit niet zo is... Kruip je weg in een hoekje of zeg je even niets, dan is dat óók een vorm van communiceren. Het zegt namelijk iets over jou en jouw houding. Je straalt iets uit en de ander zal dit op zijn eigen manier interpreteren.
Door naar jezelf te kijken, kun je erachter komen hoe anderen jou zien. Soms is dit confronterend, maar met deze bewustwording kun je iets gaan doen. Tijdens die twee dagen wist de cursusleider een dusdanige sfeer te scheppen dat we zonder gêne onze karaktereigenschappen konden ontdekken.
Gelukkig heeft iedereen specifieke eigenschappen, maar daardoor ook een of meerdere valkuilen. Als je die weet te benoemen, dan kun je er iets mee gaan doen. Op spelenderwijs kom je erachter waar je ergens staat binnen de vier kwadranten: ben ik een aanvaller, leider, verdediger of hulpvrager, of ben ik misschien een combinatie hiervan?
Ik heb in die twee dagen geleerd kort en bondig te communiceren, maar ook om geïnteresseerd door-te-vragen. Waardoor je meer belangstelling krijgt voor de ander, en zijn situatie. Dit reflecteert natuurlijk ook weer naar jezelf. Ofwel, door de juiste communicatietechniek ben je in staat onderlinge relaties te verbeteren. En dat werkt echt.
Eerlijk gezegd loop ik niet de hele dag bewust te communiceren, maar op cruciale momenten ben ik blij wat gereedschappen te hebben, om echte te begrijpen wat de ander nu precies bedoeld, of om dat wat ik bedoel duidelijk over te brengen op de ander.
Het is verbazingwekkend te merken, hoe je kunt omgaan met anderen als je de aangeleerde technieken bewust hanteert. En dat in slechts twee cursusdagen…