Het huis is gekocht en er is wat van de prijs af. Maar over het algemeen viel de onderhandelmakelaar ons tegen. Het onderhandelingsproces ging buitengewoon snel en het onderhandelingsresultaat was lager dan we hadden verwacht. We hebben hierdoor niet gevoel dat de onderhandelmakelaar het onderste uit de kan heeft weten te halen.

Anders dan wij hadden verwacht, werden we niet betrokken bij de onderhandelingen, totdat de bodemprijs was bepaald volgens de onderhandelmakelaar. We kregen ook niet te zien wat er namens ons werd geboden. Uit de (doorgestuurde) reactie van de verkopende makelaar konden we opmaken dat de onderhandelmakelaar al op de eerste onderhandeldag namens ons een bod had gedaan dat hoger was dan ons streefbedrag. De uiteindelijk gevonden “bodemprijs” lag € 8.000 (ruim 2,5%) hoger dan dat van een zeer vergelijkbaar huis (zelfde indeling, zelfde staat, zelfde straat) dat 3 maanden eerder was verkocht (in een lokale markt die nog niet in beweging is).
De makelaar kon zijn gevonden bodemprijs niet echt onderbouwen, anders dan “Het is een gekke markt” en “het ene huis is het andere niet”. Dit terwijl de verkoopprijs van het vergelijkbare huis het enige anker kon zijn voor de emotionele waarde van de verkopende partij. Na meerdere malen aandringen van onze kant, werd er nog een poging gedaan om de prijs iets omlaag te krijgen, waardoor de prijs inderdaad nog wat is gedaald.

Omdat we nog geen goed gevoel hadden over de uiteindelijke koopsom, besproken we de strategie om nog van de koop af te zien als de taxatie (tijdens de bedenktijd) onder de koopsom zou liggen. Deze strategie werd ook aangeraden in het boek van Corné Pot. Dit bleek echter slechte raad, gezien de taxateur – die nota bene door de makelaar was ingeschakeld – 4 werkdagen nodig had om tot de taxatiewaarde te komen. De ondersteuning die we hierbij kregen vanuit de onderhandelmakelaar was niet proactief. Gelukkig bleek achteraf de taxatiewaarde net boven de koopsom te zitten, maar we hebben hier wel wakker van gelegen.

Wel complimenten voor de onderhandelmakelaar dat ze ook mij verzochten mijn feedback hier te plaatsen, terwijl ik ze eerder had verteld dat ik niet erg tevreden was. Blijkbaar doen ze niet geheimzinnig over negatieve ervaringen en zijn de meeste mensen dus wel positief.

Reactie liberoaankoop.nl:

Bedankt voor deze uitgebreide review, hoewel je niet erg positief bent over onze dienstverlening zijn we blij dat je je ervaring wilt delen.
Wel lichten we graag nog een en ander toe:
Wat de prijs betreft: we starten altijd met het laagste bod dat men nog wil aanvaarden als opening. Het kan zijn dat dat bod hoger is dan een opgegeven referentiehuis, maar we willen voorkomen dat er helemaal geen reactie komt van de verkopende partij. De bodemprijs voor een woning heeft namelijk niet altijd te maken met de referentiepanden, maar vooral met de emotionele waarde die verkopers bij de woning hebben. We moeten uitzoeken wat de laagste prijs is die zij voor de woning willen ontvangen.
De taxatie vindt normaliter plaats voordat het koopcontract getekend wordt, toch kan daar onverhoopt wat vertraging in zitten. We zorgen altijd voor een voorbehoud financiering, mocht de taxatie dan toch nog lager uitvallen, dan kun je altijd nog van de koop af zien indien je de financiering niet rond krijgt.

Score voor liberoaankoop.nl: 2/5
Zou je Libero aankoop aanbevelen? Nee