Marketing en Communicatie
Ervaringen LOI
Ga nooit, maar dan ook nooit een opleiding volgen bij de LOI. Mijn ervaringen met het LOI zijn dramatisch geweest. Het is jammer dat er geen optie is om 0 sterren te geven, want dan zou ik dat doen.
Om bij het begin te beginnen. De wachtrij van de klantenservice is 15 tot 30 minuten lang. Ik heb maanden vertraging opgelopen doordat LOI zichzelf een nakijk termijn van 10(!) weken heeft gegeven. Hier maken ze dan ook graag gebruik van, door mensen twee maanden of langer op een cijfer te laten wachten. Af en toe kan je hierdoor niet verder, vooral aan het einde van je studie, omdat je het volgende vak pas kan afronden, wanneer een voorgaand vak voldoende is afgerond. Deze termijn van 10 weken is echter meerdere keren ruimschoots overschreden. Grappige is dat wanneer ik pech onderweg had (overmacht) voor een examen, ik gewoon de volle mep mocht betalen voor het inplannen van een nieuw examen. Coulance staat niet in hun woordenboek. Dat flexibel inplannen mag dus ook wel van hun site af.
Er staan veel fouten in het lesmateriaal. Zowel spelfouten als fouten in de leer/oefenstof. Bijvoorbeeld de verkeerde naam voor formules bij bedrijfseconomie (omwisselen van quick en current ratio etc.) en de verkeerde vertaling van woorden bij Spaans. Ook het benoemen van documenten in de BPV-stof die uiteindelijk niet bleken te bestaan. Ik heb hier nog talloze voorbeelden van. Er worden daarnaast hele vage en wollige teksten gebruikt voor de instructies, zowel voor examens als in de lesstof. Deze worden daardoor onbegrijpelijk, vaak snapt LOI ze zelf niet eens wanneer je navraag doet.
Daarnaast heb ik nogmaals twee maanden vertraging opgelopen omdat de beoordelingsformulieren voor mijn stage niet waren geleverd. LOI heeft het voor elkaar gekregen 8 keer de verkeerde formulieren te sturen voordat de juiste formulieren in ontvangst kon nemen. Ik heb uiteindelijk anderhalf uur aan de lijn moeten hangen met LOI voordat ze eindelijk snapten wat ze moesten sturen.
Ik kon ook pas een maand later starten met mijn stage omdat de praktijkovereenkomst onleesbaar zou zijn. Na 1 keer bellen door mijn praktijkopleider was deze opeens wel leesbaar.
Maar het meest schokerende was de opstelling van LOI m.b.t. het afronden van mijn opleiding. Mijn stagebedrijf ging failliet door Covid-19. Ik heb toen gevraagd om mee te denken over een oplossing voor het afnemen van praktijkexamen, de allerlaatste horde voor mijn opleiding. Hierbij werd door het LOI in eerste instantie doodleuk gezegd dat ik een nieuw stagebedrijf moest zoeken als deze failliet ging. Dit terwijl ik hier al mijn stageopdrachten al voldoende had afgerond, die ik dan opnieuw moest gaan doen.
Uiteindelijk heb ik de de MBO-raad moeten inschakelen want LOI heeft geen klachtencommissie. Deze heeft de onderwijsinspectie moeten inschakelen en pas toen (na alsnog wat moeite) werd er meegedacht over een alternatief voor het praktijkexamen + het criteriumgericht interview. Daar waar 99% van alle scholen het praktijkexamen waar mogelijk al had vervangen voor slechts het criteriumgericht interview. Dit hele grapje heeft mij al met al meer dan 3 maanden gekost. En het allergrappigste van dit verhaal is dat ik dit examen 14 juli heb afgerond en... suprise suprise ik heb nog steeds géén cijfer van het LOI gehad (31-08) ! Toen ik hier navraag over deed bij de klantenservice werd er midden in het gesprek opgehangen. Ik ben bang dat LOI zich weer niet gaat houden aan haar eigen termijn van 10 weken.
LOI is in mijn optiek de allerslechtste organisatie van Nederland en de meest bureaucratische na de val van de Sovjet-Unie. Ik raad iedereen af om hier een studie te volgen. Ik heb hierboven niet eens alle misperen opgesomd. Van de klantenservice, de leraren tot aan het lesmateriaal toe. Je moet continu overal achteraan en vrijwel iedereen verwijst je door. Dit komt omdat iedereen binnen de organisatie langs elkaar heen werkt en daardoor niemand het volledige overzicht heeft. Super onpraktisch. Ik durf zonder overdrijven te zeggen dat ik in totaal meer dan 20 uur aan de lijn heb gehangen met het LOI (exclusief wachttijd).
Wellicht had ik dit alles moeten weten voor de prijs die ze vragen voor hun opleidingen. Ik vrees dat dit gewoon LOI haar verdienmodel is. Dieptriest.