In mijn optiek is ProStop met haar 'laser-acupunctuur' een vorm van oplichting. Ze houden een praatje waarbij ze, niet gehinderd door enige kennis van zaken, de wetenschappelijk vastgestelde theorieën grotendeels negeren en je een verhaaltje ophangen. Zo heeft de meneer het over:
'..ijzer in het bloed. En als je dan rookt, dan gaat dat ijzer oxideren. En wat krijg je dan? Juist: roest. En roest is heel slecht, dat weet je zelf ook'. Alsof er daadwerkelijk stukjes ijzer door je vaten circuleert. Voor de goede orde: het zijn ijzerverbindingen. Het zou inderdaad erg slecht zijn als er ijzerdeeltjes... Nou ja, u snapt het.
Degene die geen of weinig kennis hebben van de onderwerpen die aan bod komen, vinden de verhaaltjes erg mooi en interessant en gaan daarin geloven. Het draagt dan ook bij aan hun geloof dat dit echt zal gaan werken (het placebo-effect). Vervolgens neem je plaats in de behandelstoel en word je een veiligheidsbril opgezet, zogenaamd vanwege de risico's, dit terwijl toch duidelijk overal staat dat de behandelijk geheel en volledig risicovrij is. Bij vragen over de reden dat de behandelaar geen bril draagt wordt geantwoord dat de behandeling werkelijk risicoloos is, maar dat ze geen (...eehh) risico willen lopen. Oftewel: ze hebben het niet (goed) onderzocht. Dat zal ook de reden zijn dat zwangere vrouwen de behandeling beter niet kunnen doen. Ik wilde nog vragen waarom zwangere vrouwen dan roken tijdens hun zwangerschap...
Na de behandeling waarbij je op zgn. 'drukpunten' wordt behandeld (ik ken mijn drukpunten en hij heeft er één goed gegokt) neem je weer plaats aan het bureau en krijg je de mogelijkheid om tegen torenhoge tarieven potjes met homeopatische (oftewel: niet-wetenschappelijk bewezen) pilletjes en capsules te kopen om je nog meer het idee te geven dat dit allemaal gaat werken. Voorbeeld: €17,- voor een potje met kruidenpillen gevuld met allerlei rommel en St. Janskruid om je rustig te laten worden. Dat is meteen het enige ingrediënt dat ik heb kunnen vinden waarvan bekend staat dat het -wellicht- bij zou kunnen dragen aan een verbeterde gemoedstoestand.
En dat was het. Daarna ga je, een paar honderd Euro armer, naar huis met hopelijk het idee dat dit heeft gewerkt en dat je op magische wijze voor eeuwig bent verholpen aan je jarenlange rookverslaving. Een paar uur (of een paar dagen) houd je jezelf voor de gek, waarna de meeste weer gaan roken. En het voor de gek houden is juist wat werkt. Je bent namelijk niet geestelijk verslaafd aan nicotine; je bent lichamelijk verslaafd. Deze verslaving is binnen een paar uur uitgewerkt, waarna je ontwenningsverschijnselijk denkt te hebben. Dit zijn werkelijk structurele ontwenningsverschijnselen. Je bent gewend te roken; iets vast te houden; ergens mee te spelen met je vingers. En dat is die sigaret; dat shaggie. De lichamelijke afhankelijkheid is na een paar uur verdwenen. Was dat niet het geval geweest, dan zou je 's nachts wakker worden om te gaan roken. En dat doe je niet.
Deze behandeling is erg duur. Onnodig duur als je kijkt naar wat het kost om een meneer een verhaaltje te laten ophangen. Helemaal niet onnodig duur als je bedenkt wat het met de geest doet: men moet denken: 'ik heb hier honderden aan uitgegeven. Het zou toch eeuwig zonde zijn als ik nu weer zou gaan roken? Ik probeer het wat langer'. En dat is wat ze willen bereiken. Het is een toneelspelletje dat inspeelt op de goedgelovigheid van onwetende mensen. In het ene geval werkt het; in het andere geval niet. Helaas ben ik gehinderd door mijn kennis en geloofde ik het niet en ben dan ook vrij snel toch weer gaan roken. Ik ben nu wel gestopt met behulp van Champix. Daarvan is wetenschappelijk aangetoond dat het werkt en inderdaad: op magische wijze kreeg ik steeds minder zin in roken en ben uiteindelijk gestopt. Nu al bijna een jaar. Niet met behulp van ProStop, maar dmv chemische troep. Maar het heeft wel gewerkt in mijn geval.
De behandeling van ProStop werkt alleen als je gelooft in mannen in witte jassen, een mooi en overtuigend verhaal, een behandeling met een apparaat waaraan je niet kan zien dat het daadwerkelijk onzichtbare laserstralen produceert en potjes met kruidenpilletjes. Voor de rest ben je nog altijd overgeleverd aan de discipline die je nodig hebt om daadwerkelijk te stoppen met roken. Je moet het echt zelf doen. En volhouden. En soms is dat inderdaad moeilijk. Dat ProStop je kan helpen is duidelijk, maar is niet voor iedereen weggelegd.
Prima behandeld; vriendelijk en snel.