Landmerk

Heb je beter grip gekregen op de theorie?
Heb je beter leren spreken?
8.2/10
Wist de docent inspirerend te vertellen?
Hoe was de sfeer tijdens de cursus?

Laura

Ik vond de college’s heel erg interessant, en we hebben op een aantal hele mooie locaties lessen gevolgd. De mensen die meededen aan de cursus waren ook heel gezellig. Het gedeelte ‘geschiedenis van... Ik vond de college’s heel erg interessant, en we hebben op een aantal hele mooie locaties lessen gevolgd. De mensen die meededen aan de cursus waren ook heel gezellig. Het gedeelte ‘geschiedenis van de nederlandse democratie’ nam zeker het grootste gedeelte op van de les, waardoor het retorica gedeelte soms wat wegviel.

De locaties waren vaak erg mooi en hadden een goede leer-sfeer, de lessen gingen ook vaak lekker vlot met veel participatie van de groep, wat ik heel leuk vond.

Ik denk dat de hoeveelheid leeswerk niet helemaal gelijk was met hoeveel info we daarover kregen, het voorbereiden duurde dus behoorlijk lang, waardoor mijn speeches vaak niet heel top waren. Ook... Ik denk dat de hoeveelheid leeswerk niet helemaal gelijk was met hoeveel info we daarover kregen, het voorbereiden duurde dus behoorlijk lang, waardoor mijn speeches vaak niet heel top waren. Ook vond ik de locatie in utrecht erg jammer en denk ik dat de lessen misschien wat korter zouden kunnen zijn. Bijna twee uur lang aan het geschiedenis gedeelte zitten is erg veel, en vaak kwam niet eens alles aan bot hiervan. Ook het retorica gedeelte was veel minder uitgebreid dan dat ik had gehoopt.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Van het geschiedenis gedeelte, ik weet nu wel heel veel van de geschiedenis van de nederlandse democratie!

Jan

Ik vond de colleges over de geschiedenis van de democratie vooral erg interessant, en de lesvorm, met veel interactie tussen de docent en de klas. Ook de filosofische themas vond ik toevoegen aan... Ik vond de colleges over de geschiedenis van de democratie vooral erg interessant, en de lesvorm, met veel interactie tussen de docent en de klas. Ook de filosofische themas vond ik toevoegen aan het geheel

De gastsprekers in de eerste en tweede kamers, en de RvS vond ik heel leerzaam om in de praktijk te leren.

de teksten iets handzamer en leren hoe we die moeten lezen. Ik vond het politiek-historische deel de overhand hebben, en retorica iets minder, wat ik niet erg vond overigens

het politiek-historische deel

Lars Boschma

Erg goed. Ik vond het fijn dat er een structuur geboden werd die werd besproken, zodat ik stapsgewijs en daardoor beter, voor mijn gevoel, kennis kon nemen van de retorica. Eerst werden er... Erg goed. Ik vond het fijn dat er een structuur geboden werd die werd besproken, zodat ik stapsgewijs en daardoor beter, voor mijn gevoel, kennis kon nemen van de retorica. Eerst werden er definities gegeven, vervolgens kwamen de quinque officia rhetoris aan bod en vervolgens werd elke officium uitgelicht.
Hierdoor blijft de kennis mij beter bij.

Voorbeelden.
Duidelijke uitleg (betekenis, effect en toepassing van de stijlfiguren).
Socratisch gesprek als vorm van lesgeven.
Stapsgewijs opbouwen antwoorden.
Interactie...
Voorbeelden.
Duidelijke uitleg (betekenis, effect en toepassing van de stijlfiguren).
Socratisch gesprek als vorm van lesgeven.
Stapsgewijs opbouwen antwoorden.
Interactie docent en leerling.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Historisch-politiek en juridisch-filosofische aspecten van de onderwerpen van de bijeenkomsten van de cursus 'Retorica & Geschiedenis van de Nederlandse Democratie'. Ik wist nog veel niet van de... Historisch-politiek en juridisch-filosofische aspecten van de onderwerpen van de bijeenkomsten van de cursus 'Retorica & Geschiedenis van de Nederlandse Democratie'. Ik wist nog veel niet van de historische politiek van Nederland, m.u.v. de grote lijnen ervan. Ik heb het idee gekregen nu een beter inzicht te hebben in de Nederlandse politiek van toen en nu. De retorica wist ik al voor een deel door bezoeken van dhr. Wiersma aan mijn middelbare school.

Davy van der Schoot

Ik heb deelgenomen aan het honoursprogramma "retorica en de geschiedenis van de Nederlandse democratie". Buiten het feit dat ik veel heb geleerd over de werking van en de filosofieën achter de... Ik heb deelgenomen aan het honoursprogramma "retorica en de geschiedenis van de Nederlandse democratie". Buiten het feit dat ik veel heb geleerd over de werking van en de filosofieën achter de Nederlandse politiek heb ik, en dat is misschien nog wel belangrijker dan alle informatie die ik heb geleerd, kennis gemaakt met een intensiteit van leren en een hoeveelheid lesstof die men niet vaak tegenkomt. En ik ben van mening dat dit de rest van mijn leven heel waardevol gaat zij.

De intensiteit en bijna socratische methode van lesgeven waren een vernieuwende ervaring voor mij en bleken super effectief.

Ga vooral zo door.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

De manier van lesgeven zelf was voor mij het meest leerzaam.

Iggy

Was leuk, heb enorme stappen vooruit genomen.

Extreme intressant en goed verteld. Geeft nieuwe inzichte in de history. Ook inzichte die tegen de huidige norm ingaan.

Leer mensen goed hoe ze de teksten moeten lezen.
Meer linkse politci als gasten. Dit zou de curcus veelzeidiger maken.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Het politieke deel omdat ik al wel eerder retoricalessen van Jordi heb gehad.

Babette

Ik heb met veel plezier deelgenomen aan de cursus 'Retorica en de geschiedenis van de Nederlandse democratie'. Het politieke gedeelte was erg interessant en ging echt dieper in op bepaalde... Ik heb met veel plezier deelgenomen aan de cursus 'Retorica en de geschiedenis van de Nederlandse democratie'. Het politieke gedeelte was erg interessant en ging echt dieper in op bepaalde onderwerpen, waardoor ik nu veel meer dan alleen basiskennis heb van onze politieke geschiedenis. Ik vond het leuk dat veel dingen van vroeger nog steeds te linken zijn aan onze huidige situatie en dat wij hier ook diep op ingingen.

De lessen waren heel interactief waardoor je goed bij les les bleef en gemotiveerd werd mee te doen. Het was fijn dat het niet zo 'klassiek' lesgeven was.

Ik vond de cursus super goed, maar wat me leuk zou lijken is als de gastheren (of in de toekomst gastvrouw? ;)) vaker echt een 'lesje' geven zoals meneer Majoor in les 6.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Van beide heb ik veel geleerd. Op retorisch gebied veel over de leer van Cicero en dus ook over het schrijven van een speech. Maar ook aan de feedback na het geven van de speech heb ik veel gehad.... Van beide heb ik veel geleerd. Op retorisch gebied veel over de leer van Cicero en dus ook over het schrijven van een speech. Maar ook aan de feedback na het geven van de speech heb ik veel gehad. Voorheen wist ik echt niet waar te beginnen als ik een speech moest schrijven.

Over de politiek heb ik ook veel geleerd. Vooral omdat ik over veel onderwerpen alleen globale kennis had, maar omdat we het tegen de tijd van toen bekeken snap ik veel dingen nu veel beter.

Anna

Ik heb veel geleerd over de geschiedenis van de Nederlandse democratie en vooral over de geschiedenis van de Nederlandse cultuur. Bij geschiedenis leer je vaak hoe dingen waren, nu heb ik geleerd... Ik heb veel geleerd over de geschiedenis van de Nederlandse democratie en vooral over de geschiedenis van de Nederlandse cultuur. Bij geschiedenis leer je vaak hoe dingen waren, nu heb ik geleerd waarom dingen gingen zoals ze gegaan zijn.

Ik heb goede feedback gekregen en goede voorbeelden om mij geen gehad. Ik heb te horen gekregen wat ik goed deed en wat er beter kon. Zo heb ik stap voor stap, les voor les, mezelf verbeterd.

Iets grotere rol voor de gastheer zou heel interessant zijn. Ook zou het goed zijn om een keer een gastvrouw te hebben....

Een aantal weken verruilde ik een vrijdagmiddag school voor een aantal locaties door het land. Elke keer werd er een ander onderwerp behandeld. De sfeer was prettig, interactief en leergierig

Kleine klassen
Interactieve lessen
Variatie
Leuke locaties

Minder het schema aanpassen tijdens de cursus zelf
Teksten zijn moeilijk dus misschien wel teksten op hetzelfde niveau maar dan korter

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Het construeren van speeches. Hier paste ik wat ik in de les had opgestoken toe waardoor het steeds automatischer ging.

Merel

Het waren interessante lessen, we hebben veel geleerd. Leukste lessen waren over abortus en formeren, je had de kans kennis in de praktijk de brengen.

Goede lessen waar de leerlingen veel bij worden betrokken, er wordt veel van je verwacht waardoor je ook beter wil presteren.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Van de speeches omdat ik dit vooraf moeilijk vond. In de lessen word je getraind om verder na te denken doordat de leraar je vragen blijft stellen.

Informatief maar ook een beetje saai

Er werden goede concrete tips gegeven over het verbeteren van je presentatie

De leraar iets minder aan het woord, meer presenteren en actie door de leerlingen zelf

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Het zelf presenteren en de tips krijgen. Ik weet nu beter hoe ik een houding aan moet nemen tijdens een presentatie.