Landmerk

Heb je beter grip gekregen op de theorie?
Heb je beter leren spreken?
8.2/10
Wist de docent inspirerend te vertellen?
Hoe was de sfeer tijdens de cursus?

Roline Peelen

Bij de retoricatraining van Stichting Landmerk heb ik veel geleerd over het juridische aspect van de retorica. Hierbij gaat het om het overtuigen van je publiek. Het is een onwijs leuke ervaring om... Bij de retoricatraining van Stichting Landmerk heb ik veel geleerd over het juridische aspect van de retorica. Hierbij gaat het om het overtuigen van je publiek. Het is een onwijs leuke ervaring om met leeftijdsgenoten te leren die net zo gemotiveerd zijn als jij en elkaar ook blijven motiveren. Dit maakt dat het mogelijk is om heel veel te leren in kortere tijd.

Het sterkste punt van de retoricatraining was de sfeer. Iedereen zet zich in om te leren. Het is een hele ervaring om te voelen hoe het is om te leren in zo'n gemotiveerde omgeving.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Het onderdeel van de cursus waarvan ik het meeste heb geleerd was het zelf spreken voor de groep. Hierdoor krijg je niet alleen persoonlijk advies en commentaar, het heeft mij ook heel erg geholpen... Het onderdeel van de cursus waarvan ik het meeste heb geleerd was het zelf spreken voor de groep. Hierdoor krijg je niet alleen persoonlijk advies en commentaar, het heeft mij ook heel erg geholpen met zekerder spreken voor andere mensen.

Joost

Ik heb samen met een zestien andere leerlingen enorm veel geleerd over het Nederlandse recht en de kunst van het spreken. Ik vond dit en hele nuttige en ook een hele leuke ervaring. Doordat iedereen... Ik heb samen met een zestien andere leerlingen enorm veel geleerd over het Nederlandse recht en de kunst van het spreken. Ik vond dit en hele nuttige en ook een hele leuke ervaring. Doordat iedereen gemotiveerd was, vond ik het veel leuker dan een normale les op school.

De positieve manier van feedback geven vond ik erg prettig. Het voornemen werkte bij mij ook heel goed!

Misschien soms de groepen door elkaar wisselen, zodat iedereen de kans krijgt naar elkaar te luisteren en nog meer te leren over retorica.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Retorica. Ik heb ook veel geleerd over het recht, maar ik denk dat ik daarvan veel zal vergeten, terwijl het retorica gedeelte voor mij altijd toepasbaar zal blijven, hoe mijn leven ook loopt. Ik... Retorica. Ik heb ook veel geleerd over het recht, maar ik denk dat ik daarvan veel zal vergeten, terwijl het retorica gedeelte voor mij altijd toepasbaar zal blijven, hoe mijn leven ook loopt. Ik heb al veel van de retoricalessen ook al kunnen toepassen bij vakken als geschiedenis en Nederlands.

Teun Leyssius

Het was heel bijzonder. Normaal als ik les zou krijgen zou mijn motivatie veel lager zijn en ik zou niet mijn best doen om te presteren. Maar bij deze college had ik echt het gevoel dat ik wat moest... Het was heel bijzonder. Normaal als ik les zou krijgen zou mijn motivatie veel lager zijn en ik zou niet mijn best doen om te presteren. Maar bij deze college had ik echt het gevoel dat ik wat moest doen. Ook al kreeg ik geen cijfers, vond ik het heel belangrijk om goed te presteren.

Je wordt individueel geholpen en getraind, niet alleen als een groep.

Andere data, het viel heel ongelukkig in de toetsweek en belangrijke weken van school.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Van het onderdeel retorica, dat vond ik heel interessant om te leren en toe te passen.

Jonne van der Voort

Heel goed, de diepgang die we met de lessen bereikten had ik nog nooit eerder meegemaakt

De diepgang en interessante onderwerpen

Wat meer tijd voor jezelf, al is het maar een half uur voor het eten

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

De praktijk, omdat je dan het best feedback krijgt

Bibi van de Loo

Ik heb de retoricatraining als zeer leerzaam ervaren. Ik heb ontzettend veel geleerd door het actief bezig zijn met de stof.

Herhalen van de theorie, doorvragen (dus niet maar één vraag stellen, maar vragen blijven stellen), ruimte hebben voor discussies, veel oefenen, veel afwisseling

Het lezen kan beter aan het begin van een les worden gedaan.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Van het oefenen met speechen, want door oefenen verbeter je jezelf het meest.

Jolle Verhoog

Het was ver boven mijn verwachtingen kwa les, mensen en locatie. Geweldige ervaring

Je leert veel, je wordt geboeid en je ontmoet belangrijke mensen.

Al mijn kleine verbeterpunten zijn doorgegeven aan Daniël.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Het leren spreken vooral vanwege de opbouwende kritiek.

Mare

Het was een geweldige training!
Ik heb heel erg veel geleerd en ook heel veel nieuwe mensen leren kennen.
We hebben heel veel lessen gehad/
Bovendien waren er gastsprekers die ik...
Het was een geweldige training!
Ik heb heel erg veel geleerd en ook heel veel nieuwe mensen leren kennen.
We hebben heel veel lessen gehad/
Bovendien waren er gastsprekers die ik erg interessant vond.

De docenten hebben heel veel kennis en stellen goede en gerichte vragen.
We hebben les over leuke onderwerpen.
De interactie met de leerlingen is goed, je voelt je zo persoonlijk...
De docenten hebben heel veel kennis en stellen goede en gerichte vragen.
We hebben les over leuke onderwerpen.
De interactie met de leerlingen is goed, je voelt je zo persoonlijk betrokken bij de les.

Het enige verbeterpunt zou zijn op het gebied van vrije tijd.
Misschien een keer een uurtje in de middag vrij.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Ik heb het meest geleerd van de les van Augustinus. In deze lessen waren de meeste discussies die ik interessant vond.

Amé van Zutphen

De retoricatraining was erg intensief maar wel super leuk. Het was heel fijn om echt te kunnen discussiëren met mensen met dezelfde interesses en de leraren behandelden iedereen als volwaardig, en... De retoricatraining was erg intensief maar wel super leuk. Het was heel fijn om echt te kunnen discussiëren met mensen met dezelfde interesses en de leraren behandelden iedereen als volwaardig, en iedereen werd gehoord. De hele groep heeft enorm veel geleerd wat ook handig zal zijn in het dagelijkse leven.

Beide leraren denkten enorm mee en wilden graag dieper op de stof in gaan dan soms nodig. Ook moedigden ze discussie aan. Daarnaast hebben we een aantal onderwerpen behandeld die bijna alle aspecten... Beide leraren denkten enorm mee en wilden graag dieper op de stof in gaan dan soms nodig. Ook moedigden ze discussie aan. Daarnaast hebben we een aantal onderwerpen behandeld die bijna alle aspecten van het leven wel omvatten en werden we enorm intellectueel gestimuleerd.

Eventueel meer tijd uittrekken voor de wat meer filosofische discussies. Misschien fijn om een lesschema te hebben met de stof die elke les behandeld gaat worden.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Het speechen omdat ik zelf echt merkte hoeveel ik vooruit was gegaan

Natalie Borcea

Het was een hele interessante en waardevolle en bijzondere week en ik heb heel veel geleerd wat me mijn hele leven bij zal blijven.

Het doorvragen bij de lessen, dat de docenten altijd vroegen 'waarom dan?' Was heel uitdagend en motiverend om na te denken.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

De feedback op de speeches hebben me heel erg geholpen om zelfverzekerder te worden en beter te worden.

Lucas

Een week lang hebben we met een groep van 16 leerlingen, in Rome, erg veel geleerd. Mijn spreekvaardigheid is echt beter geworden en ik durf zelfs te zeggen dat ik veranderd ben als mens, in... Een week lang hebben we met een groep van 16 leerlingen, in Rome, erg veel geleerd. Mijn spreekvaardigheid is echt beter geworden en ik durf zelfs te zeggen dat ik veranderd ben als mens, in positieve zin.

Het stellen van echte, diepe, goede vragen vond ik erg fijn en vooral het discussiëren was een goede toevoeging. Wat ik persoonlijk ook fijn vond was de variatie van de lessen in de ochtend en de... Het stellen van echte, diepe, goede vragen vond ik erg fijn en vooral het discussiëren was een goede toevoeging. Wat ik persoonlijk ook fijn vond was de variatie van de lessen in de ochtend en de "excursie" naar Rome in de middag.

Aangeven dat er sportschoenen meegenomen moeten worden en een duidelijke definitie geven van nette kleding zou zeker gewaardeerd worden.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Van de feedback die je krijgt na elke speech en van de vraag: wat is het doel van de mens? En daarop aansluitend hoe bereik je geluk. Dat heeft zeker bijgedragen aan de groei van mij als mens.