Landmerk

Heb je beter grip gekregen op de theorie?
Heb je beter leren spreken?
8.2/10
Wist de docent inspirerend te vertellen?
Hoe was de sfeer tijdens de cursus?

Mijn ervaring was zeer goed. De begeleiders zijn er zeer goed in geslaagd om een hechte groep te creeëren. Daarnaast was er een positieve werksfeer dus je wilde echt leren!

Goed contact tussen leerlingen en leraren.

Aangeven dat je schoenen mee moet nemen die vies mogen worden.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

De speeches, omdat je daar alles in praktijk moet brengen.

Klaas Gosens

De retoricalessen van stichting Landmerk waren buitengewoon interessant, leerzaam en buitengewoon nuttig. De combinatie van theorie en praktijk heeft mij erg veel geleerd. Daarbij is het geweldig om... De retoricalessen van stichting Landmerk waren buitengewoon interessant, leerzaam en buitengewoon nuttig. De combinatie van theorie en praktijk heeft mij erg veel geleerd. Daarbij is het geweldig om jezelf te omringen met gelijkgestemde studenten om discussies te voeren over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Een week om niet te vergeten, dat was het zeker.

Het lesprogramma zit buitengewoon goed in elkaar. De onderwerpen retorica en filosofie komen heel erg goed aan bod. Daarbij leer je heel erg veel.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

De praktische ervaring met spreken heeft mij de meeste kennis bijgebracht. Retorica blijft tenslotte de kunst van het spreken

Pascal de Jong

Mijn ervaringen met de training zelf zijn uitsluitend positief

De lessen werden gegeven door 2 werkelijk fantastische docenten, ze leerden ons op een interessante, aansprekelijke manier zeer ingewikkelde onderwerpen

1. Het zou fijn zijn om ook na 10 uur nog in de woonkamer te mogen komen
1. Het zou fijn zijn om ook na 10 uur nog in de woonkamer te mogen komen
2. Het zou fijn zijn als iets duidelijker wordt aangegeven wat nette kleding is en dat hier echt voldoende van mee moet worden genomen

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Van het onderdeel over de retorica, omdat dit het onderwerp was wat mij het meeste aansprak en onbewust heb ik daar dus ook het meeste van geleerd

Gijs

Zeer positief; de docenten, de groep en de lessen waren hecht, interessant en waardevol.

Niet vast zitten aan een planning maar tijd hebben om verdiepende vragen te behandelen waar je van leert denken, redeneren en uitdiepen.

Duidelijkere meeneemlijst + verwachtingen (bijvoorbeeld op kledinggebied)

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

De lessen in de ochtend, de theorie die vrij werd behandeld in een omgeving waar vragen gesteld mochten worden, en nog belangrijker waar tijd was om ze te beantwoorden. Theorie, vragen en antwoorden... De lessen in de ochtend, de theorie die vrij werd behandeld in een omgeving waar vragen gesteld mochten worden, en nog belangrijker waar tijd was om ze te beantwoorden. Theorie, vragen en antwoorden die je verder brengen.

Sam

Ik vind het een bijzonder leerzame ervaring. Ik heb hier de kans gekregen om na te denken over vragen die me niet eerder bezig hebben gehouden. En ik heb vooral geleerd dieper na te denken en niet... Ik vind het een bijzonder leerzame ervaring. Ik heb hier de kans gekregen om na te denken over vragen die me niet eerder bezig hebben gehouden. En ik heb vooral geleerd dieper na te denken en niet tevreden te zijn met minimaal begrip.

Veel kansen om zelf na te denken over de vraagstukken die ons worden voorgelegd. De omgeving is comfortabel waardoor meedoen en meedenken een stuk makkelijker gaat. De herhaling van de lesstof zorgt... Veel kansen om zelf na te denken over de vraagstukken die ons worden voorgelegd. De omgeving is comfortabel waardoor meedoen en meedenken een stuk makkelijker gaat. De herhaling van de lesstof zorgt ervoor dat dit kennis op de lange termijn is.

De avond waar we een gezamenlijk gesprek voerden na het lesprogramma was iets te veel na de intensieve dag die we al gehad hadden. Een filosofisch gesprek is niet het probleem, zolang het natuurlijk... De avond waar we een gezamenlijk gesprek voerden na het lesprogramma was iets te veel na de intensieve dag die we al gehad hadden. Een filosofisch gesprek is niet het probleem, zolang het natuurlijk ontstaat.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Het schrijven van een speech, de theorie leren , de speech opvoeren, en er dan feedback over krijgen. Zo verbeter je op een actieve manier je speechkunsten.

Eefje

Ik heb mijn deelname aan het honoursprogramma van Stichting Landmerk als ontzettend leerzaam en motiverend ervaren. Doordat ik tijdens de bijeenkomsten constant werd geprikkeld om actief deel te... Ik heb mijn deelname aan het honoursprogramma van Stichting Landmerk als ontzettend leerzaam en motiverend ervaren. Doordat ik tijdens de bijeenkomsten constant werd geprikkeld om actief deel te nemen, vond ik het leuk om thuis de daaropvolgende bijeenkomst voor te bereiden. Daarnaast heb ik veel geleerd van het retorica aspect van de training. Het geven van een presentatie ervaar ik nu veel minder als een muur om tegenop te kijken, maar als een moment om mijn "publiek" iets bij te brengen.

Het meest opvallende sterke punt van de training vind ik het retorica gedeelte. Iedereen krijgt de kans om haar of zijn pleidooi te houden en krijgt hierna ook goede feedback. Deze feedback... Het meest opvallende sterke punt van de training vind ik het retorica gedeelte. Iedereen krijgt de kans om haar of zijn pleidooi te houden en krijgt hierna ook goede feedback. Deze feedback stimuleert je telkens om je pleidooi voor de volgende bijeenkomst nog beter te doen. Daarnaast leert het "publiek" ook het geven van goede feedback. Een juiste onderbouwing van jouw feedback bleek immers ook heel belangrijk.

Specifiek voor deze cursus zou het ook heel interessant zijn om een rechtbank te kunnen bezoeken.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Deze cursus heeft mijn beeld van het rechtspreken veranderd en mijn vermogen op het gebied van retorica vergroot.
De cursus en de docenten van de cursus laten je echt goed nadenken over de...
De cursus en de docenten van de cursus laten je echt goed nadenken over de beginselen van het recht en dat zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt waar bepaalde regels voor zijn. Daarnaast krijg je natuurlijk door het wekelijks presenteren, de goede feedback op je presentatie (ook inhoudelijk) en de retorica-theorie het "presenteren" als algemeen begrip heel goed onder de knie.

Cynthia Canjels

Het was ontzettend leerzaam! De bijeenkomsten waren intensief en daardoor werd iedereen gedwongen om steeds te blijven opletten.

De teksten die we moesten lezen waren erg interessant. De vragen die wij daarover hadden werden duidelijk beantwoord.
De locaties waar we kwamen waren fantastisch!

Af en toe werden de teksten iets te laat gestuurd, maar nadat dit werd aangegeven door de groep is dit al verbeterd.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Van het spreken zelf, hierdoor heb ik meer zelfvertrouwen gekregen.

Noud Bonke

Het grootste deel van de leerervaring ging voor mij over structuur aanbrengen: we horen al de retoricatechnieken al gebruikt worden in het dagelijks leven maar denken er niet bij na. Door de cursus... Het grootste deel van de leerervaring ging voor mij over structuur aanbrengen: we horen al de retoricatechnieken al gebruikt worden in het dagelijks leven maar denken er niet bij na. Door de cursus heb ik geleerd om deze technieken te ontdekken en zelf te gebruiken naar mijn retorisch voordeel.

- Klassieke teksten: ik vond het erg leuk en leerzaam om te leren uit Quintilianus
- Voorbeelden: de speeches van bijvoorbeeld Obama waren erg illustrerend
- Goede uitleg en goede...
- Voorbeelden: de speeches van bijvoorbeeld Obama waren erg illustrerend
- Goede uitleg en goede gastsprekers: voornamelijk het college van J. Soeharno was erg educatief

Een vaste(re) structuur in de les: vaak hadden we geen tijd meer voor retorica omdat we te lang bezig waren met recht

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

De teksten van Quintilianus: de pathos-ethos-logos verdeling kende ik al maar deze teksten kende ik nog niet. Ze waren erg diep en uitgebreid, en daarom heb ik er ook het meest van opgestoken.

Noud Bonke

- Voorbeelden: de speeches van bijvoorbeeld Obama waren erg illustrerend
- Goede uitleg en goede...

Meander

Eerst werden we bijgebracht over de oude wetenschappers die boeken hebben uitgebracht over de retorica en hun termen, zoals de drie genera en de statusleer. We gebruikten echte historische bronnen,... Eerst werden we bijgebracht over de oude wetenschappers die boeken hebben uitgebracht over de retorica en hun termen, zoals de drie genera en de statusleer. We gebruikten echte historische bronnen, dus dat was heel leuk. Daarna moesten we een pleidooi, die we thuis al hadden geschreven, houden over een bepaalde casus. Na afloop konden de leerlingen en de docent feedback geven en dan moest je een voornemen formuleren voor de volgende week. Dat hielp erg bij het doorzetten van verbeteringen.

Ik vond het werken met een casus heel erg leuk. Dat bracht het recht en de retorica echt tot leven. Ook vond ik dat de docenten goede tips konden geven om beter te worden.

Tijdens de theorie over de retorica had ik graag wat meer voorbeelden willen hebben van hoe je zoiets nou echt goed toepast. Dat kan dan bijvoorbeeld met filmpjes van goede sprekers.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Ik heb het meeste geleerd van de retorica, omdat ik het eerst heel lastig en spannend vond om een presentatie te houden. Bij Landmerk stelden de docenten je echt op je gemak en ging het echt alleen... Ik heb het meeste geleerd van de retorica, omdat ik het eerst heel lastig en spannend vond om een presentatie te houden. Bij Landmerk stelden de docenten je echt op je gemak en ging het echt alleen om jezelf verbeteren en niet om wie het beste was. Nu ben ik al veel beter in presenteren en dat zal heel nuttig zijn voor mijn toekomst.