Landmerk

Heb je beter grip gekregen op de theorie?
Heb je beter leren spreken?
8.2/10
Wist de docent inspirerend te vertellen?
Hoe was de sfeer tijdens de cursus?

Marije de Ruijter

Ik heb de trainingen als erg leerzaam ervaren. Het heeft mij erg geholpen in hoe een speech in elkaar zit en wat de eigenschappen zijn van een goede speech.

Het is niet zo zeer een sterk punt, maar ik vond de uitleg van de retorica erg goed. Doordat er veel gebruik werd gemaakt van voorbeelden kreeg ik een goede indruk van hoe ik het moest aanpakken.

Door de uitloop van het eerste gedeelte (recht) bleef er vaak minder tijd over voor het retorica gedeelte. Hierdoor ging het soms een beetje gehaast.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Waarschijnlijk toch wel van het recht. Doordat de literatuur vaak voor het grootste deel over het recht ging en de lessen relatief meer recht bevatten dan retorica.

Margot van der Marck

Wat een prachtige ervaring. Ik heb meer geleerd dan ik ooit had durven dromen. De retorica blijkt niet alleen extreem nuttig maar ook erg leuk. Elke week werd er enthousiast verteld over de... Wat een prachtige ervaring. Ik heb meer geleerd dan ik ooit had durven dromen. De retorica blijkt niet alleen extreem nuttig maar ook erg leuk. Elke week werd er enthousiast verteld over de geschiedenis van de retorica, de retorica zelf, en misschien nog wel het belangrijkste: hoe wij het kunnen toepassen. Door de goede werksfeer was er veel interactie mogelijk en ook was er ruime tijd voor herhaling van de stof van de afgelopen weken. De retoricalessen hebben mij niet alleen geholpen bij het schrijven van betere juridische speeches voor de cursus, maar ook heeft het geholpen bij het maken van essay's/presentaties voor school. Ik heb iets geleerd dat niet alleen nuttig is voor de cursus, maar ook voor de rest van mijn leven.

Vooral de herhaling van de stof vond ik een sterk punt. Door elke week de stof van afgelopen keren te herhalen krijg je een beter inzicht in de theorie en onthoud je het makkelijker. Ook legt het... Vooral de herhaling van de stof vond ik een sterk punt. Door elke week de stof van afgelopen keren te herhalen krijg je een beter inzicht in de theorie en onthoud je het makkelijker. Ook legt het weer een mooie 'basis' voor de nieuwe theorie van die week.

Wat een verbeterpuntje zou kunnen zijn is de structuur van de retoricalessen. Bij de college's over de verschillende rechtsvormen werd er altijd duidelijk aangegeven waar we het precies over hadden... Wat een verbeterpuntje zou kunnen zijn is de structuur van de retoricalessen. Bij de college's over de verschillende rechtsvormen werd er altijd duidelijk aangegeven waar we het precies over hadden en in welke week dit was besproken. Tijdens de retoricalessen ging het soms nog wel een beetje van hot naar her. Dit is soms natuurlijk zeer positief, als er ruimte is om andere dingen te bespreken, maar toch zou een iets duidelijkere opbouw en structuur van de stof en de lessen kunnen helpen.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Het meest leerzame onderdeel van de cursus vond ik zeer zeker het behandelen van de casussen en hierbij het schrijven van de pleitredes. Dit omdat het de 2 algemene aspecten van de cursus... Het meest leerzame onderdeel van de cursus vond ik zeer zeker het behandelen van de casussen en hierbij het schrijven van de pleitredes. Dit omdat het de 2 algemene aspecten van de cursus combineerde. Het recht, maar ook de retorica. Met het schrijven van de pleitredes kon je de theorie toepassen die je over het desbetreffende rechtsgebied hebt geleerd/gelezen, waardoor het toch iets interessanter werd dan puur alleen de theorie lezen. Daarbij kon je de retorica toepassen bij het schrijven van de pleitrede en het brengen van de pleitrede. Hierdoor ging ik bewuster en beter schrijven en presenteren.

Sanne Bonnerman

Ik vond het een super gave ervaring! Je bent bij deze cursus zo intensief bezig met de stof en bent de volle tijd betrokken bij de les waardoor je niet kan of wil afdwalen. Ook heb ik gemerkt dat ik... Ik vond het een super gave ervaring! Je bent bij deze cursus zo intensief bezig met de stof en bent de volle tijd betrokken bij de les waardoor je niet kan of wil afdwalen. Ook heb ik gemerkt dat ik in een paar weken zoveel beter ben geworden in het spreken voor een groep. Een geweldige vaardigheid waar ik nog veel gebruik van ga maken. Ik ben ook enorm dankbaar voor de kans die ik gekregen heb om mee te kunnen doen aan dit college.

De kleine groep zorgt voor een continue betrekking bij de les.

Het elke week speechen en de feedback zorgt voor een merkbare stijgende lijn in het spreken voor een groep mensen.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

van retorica heb ik het meeste geleerd. Dit was ook merkbaar in mijn speeches. Elke nieuwe aanvulling die we gekregen hadden op de stof heb ik ook weer toegepast in mijn pleidooien en dit ging ook... van retorica heb ik het meeste geleerd. Dit was ook merkbaar in mijn speeches. Elke nieuwe aanvulling die we gekregen hadden op de stof heb ik ook weer toegepast in mijn pleidooien en dit ging ook niet onopgemerkt.

Rebecca

De retoricatraining heeft ervoor gezorgd dat ik nu zekerder mijn presentaties houd. Dus ik ben erg tevreden over de retoricatraining.

-goede feedback
-veel oefening
-uitleg aan de hand van de oude Grieken

-misschien ook aangeven hoe je dingen in een tekst zou verwerken
-een voorbeeld laten zien

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

-Van de presentatie bij de Brauw.
Doordat hij alles aan elkaar linkte en er nog even langs ging viel het kwartje helemaal.

Ik vond de eerste training die we hadden interessant, maar wel wilde ik meer zelf doen, en de tweede keer was dit ook het geval, dus dat vond ik erg goed

Het zelf debateren, de kahoot om te checken wat we nog wisten

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Van het zelf debateren, omdat ik daar kon toepassen wat we eerder hadden geleerd

Ik vond de training erg leerzaam en goed georganiseerd.

Ik vond het leuk dat we aan humor hebben gewerkt, ook de oefening met houding vond ik erg leerzaam.

Ik vond het niet praktisch dat we eerst een speech schreven en die daarna moesten gebruiken als opening van het debat. Want dat zijn gewoon twee verschillende manieren van spreken.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Houding oefening + feedback na debat

Veel geleerd! Veel nieuwe dingen en er is zeker een interesse opgewekt voor retorica!

Varieert veel.

Stijl

Sophie

Ik vond het erg interessant, ik wist al best wel wat over retorica, maar toch heb ik veel bijgeleerd.

De spreker, Daniël,die langskwam wist er erg veel van en vertelde enthousiast. Wij, als groep, hadden ook feedback gegeven op wat we goed vonden aan de eerste les en daar heeft hij ook naar... De spreker, Daniël,die langskwam wist er erg veel van en vertelde enthousiast. Wij, als groep, hadden ook feedback gegeven op wat we goed vonden aan de eerste les en daar heeft hij ook naar geluisterd dus dat was erg fijn

we hebben twee lessen gehad en in de eerste les was er veel theorie waardoor we wat minder konden oefenen, dat was wel jammer

het oefenen met spreken

elout

Dit waren twee heel handige lessen waar ik veel aan had. Het werd op een leuke manier gegeven. Dit is een cursus waar iedereen wat aan heeft.

Theorie word goed gegeven.

de link van theorie naar praktijk beter leggen.

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Ik heb het meest geleerd van de eerste les over retorica waar het meer over theorie ging. De tweede les heb ik echter meer geleerd over dingen die ik vaak ga gebruiken in mijn taal.

Ik vond de lessen die wij van Daniel hebben gekregen erg inormatief en interessant. De les bevatte zowel theorie als praktische oefening, wat ik erg leerzaam vond

- ik merkte dat hij goed weet waar hij het over heeft
- er kwam zowel Nederlands als Geschiedenis kijken in de les

Nog wat meer persoonlijke feedback

Van welk onderdeel van de cursus heb je het meeste geleerd? Waarom?

Van het speechen, omdat ik hierbij geconfronteerd werd met mijn eigen zwakke punten en sterke punten